Pages

Tuesday, 27 November 2012

Memoirs of Chimney

...





Free Gaza : artwork for matic kl

salam bahagia....
saiz sekecil 6' x6' tu kalau yang dah biasa melukis kanvas sebesar alam..rasanya agak janggal sikit kot nak buat artwork..tapi aku try jugak la nak buat atau nak join pameran ni...minat kan...fikir punya fikir fikir..last skali aku terfikir akan subject matter yang menyentuh perasan kecil aku ni... GAZA..PALESTINA... aku membuat keputusan untuk membuat artwork yang sedikit hiba..atau seidikit menyentuh perasaan ini...





Sunday, 25 November 2012

Pameran Artgeng 6x6 @ matic kl 2013..saya join itu ...

Assalamualaikum semua...
nak tahu satu perkara....bertempat di matic kl pada 15 disember 2013 nanti...satu pameran 6x6 akan diadakan...dan sudah tentu saya nak join...hurmm...idea untuk artwork mmg dah ada dlm kepala otak ni...tapi sempat siap 50-50 je lagi....kalini sy nak buat artwork yang simple jer...mcm sesape boleh buat jer..hehe


Friday, 23 November 2012

Dunia Topeng

okey..kalau sesapa yg dah baca entry pertama pasal topeng ni, mesti dah paham kan....betol betol malaih kalau nak buat design ni...tapi apakan daya "saya yang menurut perintah".... ini adalah hasilnya....godek sana godek sini....












Wednesday, 21 November 2012

Pameran Mutiara..elegent

okey...ni hasilnya...senang sikit nak design ni..tapi yg masaknya kami lah bahagian perkhidmatan yg mana terpaksa menjadi resercer jugok...nasib nasib

semasa design panel ni...sedikit sebnyak aku dapat tau ape itu mutiara, jenis, cara ambil dn lain lain...lepastu terpaksa search gambar artis...best jugak la








Pameran Topeng....haih...malasnye nak buat

Assalam

Aduh nape malas sangat nak buat design ni.....nanti bertempat di muzium negara pada 20 hb ni InsyaaaAllah, akakn diadakan pameran topeng..dan aku lagi skali diberi tugas untuk membuat design yang diingini...masalahnyer....aku time time ginila yang letih sikit sebab tengah malas ni....aduh...SEMANGAT!!!!

ni bukunyer..buku ni la nanti aku godek godek nak buat design

satu jekan reference..haihh
jom kite tengok ape ade kt dalam nuh...





okey memandangkan sume dah ade...dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim....

 


Tuesday, 11 September 2012

Bunga untuk Raje Sue

kenapa perlu sketch?..kenapa perlu ade reference bagai?...ermmm..x kisahlah itu cara saya dan saya rasa ok jer kalau kita nak buat preparation sebelum melakukan sesuatu kerja tu..kan?

Cuma segelintir berpendapat..kerja mengubah bunga tak perlu sketch..ianya lahir dari hati lalu kita menterjemahkan nya di hadapan...biar jari jemari seni itu melakukan kerja....ermm..memang betul..tapi sesekali nak buat sketch apa salahnya kan??

oklah...bila dah rajin tu....mcm mcm idea ada...tapi penghujungnya(final) dah jadi lain....haritu cadang nak buat dulang hantaran untuk Raje Sue punya Engagemant mengikut sketch yang telah di lukis...namun akibat tak cukup bahan..terpaksa jadi lain..hehehe

untuk reference....bukak balik majalah pengantin lama

tara!!!!.....ini sketchnya dan kalau nak tengok hasilnya..sila ker blog Azraweddingproject.blogspot.com

Wednesday, 11 April 2012

Siri Bunga

Salam semua...
harini hari khamis...besok jumaat...yess Sabtu cuti...tapi tapi ahad ade projek besar tengah menunggu pulak..projek yang aku maksudkan bukan projek yang membawa keuntungan untuk aku tapi...ini projek kerja.. Ahad ni terlibat pulak dengan Pembukaan Galeri Diraja di Istana Lama.. hmmm..malasnyer nak pergi..tapi nak buat macamanan kan...tuntutan kerja...kerja sebagai Penolong kurator mestila kena ikut kerja Kurator..kata penolong...mestila kena tolong..haduh...malasnyer

okey..sepanjang tahun tahun berlalu..siri BUNGA telah siap sepenuhnya...namun tak berapa terperinci sgt aliran painting mana aku buat..sama ada style cat air, acrylic ataupun cat minyak.... siri bunga ni aku jadikan sebagai kajian teknik mana yang aku selesa so..secara keseluruhannya aku selesa dengan acrylic... mungkin dan InsyaAllah...next siri akan dibuat crylic sepenuhnya...nak perkenalkan siri bunga ni







Sekian terima kasih
InsyaAllah...suatu hari nanti akan siap juga siri kuala kurau....sebelom tu nak ceritakan sedikit kenapa aku memilih subjek kuala kurau ni

Kuala kurau adalah sebuah perkampungan pendalaman tempat lahir ku... semasa kecil banyak perkara aku berkongsi dengan alam semulajadi yg sangat indah..aku ingin merakamkan detik detik indah itu sebagai kenangan yang dapat aku kongsi dengan anak cucu nanti(kemain)....





Tuesday, 3 April 2012

salam...
alhamdulillah syukur nikmat kepada Allah kerna mengurniakan akal dan bakat ini... bakat ini tidak akan disia-siakan..dan aku sebagai hambanya akan merakam segala detik manis menerusi bayangan dan imaginasi kecilku sewaktu tinggal bersama-sama dengan keluarga ku di kampung halaman yang indah dan permai..dipenuhi dengan kehijauan dan hamparan kasih sayang yang diberikan oleh NYA....amin

gambar diatas adalah salah satu siri lukisan yang akan aku buat di atas kanvas..sebelum itu...untuk mencari mood(kena cari mood sebab tgh bz nih)..meh kite conteng-conteng dulu  :)

Monday, 16 January 2012

Selamat Datang Januari

Assalamualaikum semua..

Januari datang lagi, tak tentu pasal kite jadi gelabah sebab bnyak kerja yang tertangguh dari tahun lepas, biasalah, tiada manusia yang sempurna. Oklah, kite nak cerite beberapa perkara yang perlu disetelkan pada tahun ini.
pada bulan januari ini sahaja kite kena setelkan 20 kuntum bunga penanggah tambah lagi 200 dan 100, lepas tu kite akan stop buat kerja kahwin disebabkan dah tak mampu untuk membuatnyer. dan sakit dah tangan ni asyik memulas kertas menjadi kelopak bunga, kite pun dah lama x buat kad kahwin disebabkan ramai pelanggan yang asyik minta diskaun dan murah, bukan kite tak nak kasi murah tapi....kalau nak ceriter memang panjang so apekata korang je yang buat kadkahwin baru korang tahu kenapa kite ambil mahal, padahal x dela..makan bnyak sangat kan.
Lepas tu...sebelum akhir januari ni kite akan habiskan satu artwork painting yang mana saya akan memulakannya pada minggu depan(lepas raya cina), benda ini penting...maksud kite, painting ini penting dalam hidup kite kerana saya membesar dengan cara ini, dah jadi sebahagian daripada hidup kite so susah untuk saya lupakan terus, lagipun my hubby lebih prefer kite buat painting. kite akan memulakan siri baru iaitu "memori kuala kurau" bunyik macam kelakar kan hehehe...terdapat dalam 5 painting yang perlu disiapkan...insyaAllah
ok..yang ni kite nak cerite pun agak malu sebab dah terlalu lama benda ni terkubur macamtu jer...NOVEL!!!...still x siap siap lagi, kite stat benda ni dalam tahun 2008(lepas habis belajar) tapi disebabkan kesibukan kerja novel tu terkubur macamtu jer...so dengan azam dan semangat...kite pastikan bulan 3 siap sepenuhnya dan boleh dah dihantar ke mana mana publisher di mesia ni(doakan saye)..oh yer..sebenarnya novel dah siap dah cuma tinggal nak edit jer.

so secara kesimpulannya terdapat 3 benda yang perlu disetelkan iaitu:

1. BUNGA PENANGGAH
2.PAINTING SIRI MEMORI KUALA KURAU
3.NOVEL!!!

ps: doakan saya....